Заради по-високите изисквания на клиентите и по-голямото търсене, във всяка ниша на пазара се налага непрестанно развитие и обогатяване. Търговията с врати не прави изключение, независимо дали те са интериорни, входни, пожароустойчиви и т.н. Родното ни производство няма как да задоволи всички нужди на клиентите, затова се налага внасяне от чужбина. Най-често вратите идват от Китай, европейските (фирма Борман основен внос от Полша и Украйна) или презокеанските страни. Има ли някаква уловка и каква е тя?

Българския пазар за входни и интериорни врати. Правилния избор на интериорна врата – вижте как…

Българските фирми, които произвеждат интериорни и входни врати, се броят на пръсти. Голяма част от тяхната продукция се изнася в чужбина, в страни от ЕС. Дали има разлика между продуктите, предназначени за нашия пазар и тези за чуждия, не е доказано, но като цяло фирмите предпочитат да изнасят своите стоки зад граница. От там те печелят повече, защото продават на по-високи цени, въпреки че имат допълнителни разходи за транспорт и т.н.

От друга страна, това дава възможност на чуждестранните фирми да намерят нови пазари за своите стоки. Те имат много големи производствени цехове, в които произвеждат хиляди врати за много кратък период от време. Това им дава възможност да продават своите продукти на много ниски и атрактивни цени. Качеството на материалите, които използват, не бива да се подлага на съмнение, а голямото разнообразие от различни модели може да задоволи вкусовете на абсолютно всички клиенти. Една от фирмите, които партнира на чужди фирми във вноса на вратите е Борман България – седалището на фирма Борман е в град София, складовете също.

Разбира се, има и изключения. Някои китайски врати са съмнително качество, и макар че на пръв поглед изглеждат добре, прекалено ниските им цени карат хората да се замислят. Тези врати са „черните овце” сред общото стадо. Вижте за пазача на вратите – Меншен във Wikipedia.

В България въобще не се произвеждат специални врати, които имат определено предназначение. Такива са противопожарните с високо качество, противоударните и т.н. За тяхната изработка са нужни специални условия и апаратури. При тези врати има по-малък избор, но все пак и търсенето им е много по-малко, отколкото е при стандартните.

При покупката на врата, рядко състоянието на икономиката в страната е от значение. „Изберете българското” не е много актуално, защото потребителите търсят най-доброто съотношение между цена и качество (например полските врати от Борман). Те не се интересуват кой е производителя, а искат да получат възможно най-доброто за парите си.

Голямата конкуренция, която се получава на пазара, кара производителите да търсят начини за постигане на по-добри продукти, като същевременно цената им да се понижава.

Не трябва да се забравя, че покупката на врата е една дълготрайна инвестиция. Затова е най-добре да се наблегне предимно на качеството.