Когато разберат, че са наддали няколко килограма отгоре или че са увеличили с няколко сантиметра обиколката на дадени части от тялото им, у почети всички жени моментално се събужда познатият „диетичен рефлекс“. Без да посетят специалист, те се подлагат на любимата си диета, която всъщност най-често е просто гладуване. Защо е необходимо обаче да лишавате организма си напълно от храна, когато можете да достигнете не по-лоши резултати като просто си създадете дългосрочни диетични навици – намалите умерено количеството храна.

dieta-hranitelen-rejimОбикновено мазнините се натрупват по тялото ни доста бавно. Могат да минат няколко седмици, дори и месеци, преди да осетите това поетапно натрупване. Не трябва да мислите обаче, че ще се освободите от тях перманентно и ще се предпазите от повторното им натрупване. За да случи това трябва наистина да си изградите хранителен режим, съчетан с физическо натоварване. След една ударна диета несъмнено ще се върнете към старите си навици и само след няколко седмици ще забележите, че тлъстините са наново по местата си. Само едно леко намаляване на храната, съчетано с определени физически упражнения внезапно може да ви освободи от редица килограми излишни тлъстини и да не допуснете те да се натрупат отново. А ето и няколко хитрости. Ако консумирате хляб например, при всяко хранене яжте една филийка по-малко. Намалете захарта или пийте изобщо без захар чая и кафето. Калориите, от които ще се освободите по този способ, за броени месеци ще надминат няколко хиляди и тогава най-вероятно вече ще се чувствате и изглеждате, както бихте искали. Докато преследвате тази цел ще утвърдите новите си навици и едва ли един ден ще се върнете към вредните стари.

На всичкото отгоре е адски погрешно да се мисли, че за да се храним здравословно и да спазваме определен режим трябва да разполагаме с много пари – за да имаме възможност да си позволяваме да купуваме качествени и луксозни здравословни храни. За да ядем здравословно не е задължително да изхарчим куп пари, а важното е да е натурална и прясна. Дори в продукти като ечемик, царевица, подправки, плодове и зеленчуци, витамините които те съдържат са изключително ценни за вашият организъм. Когато приготвяте ядене у дома, ако сте приготвили в малко повече от колкото е необходимо, можете да замразите това което не сте изяли за да съхраните витамините. Когато решите да я консумирате, ще бъдете убедени, че когато претоплите храната, тя не само ще е запазила своите вкусови качества, но е и здравословна. Редовно пазарувайте и хапвайте плодовете и зеленчуците на текущия сезон – колкото можете да изядете, не ги подминавайте, те ще ви заредят с нужните соли и минерали.