Косопада е една доста чувствителна тема за мъжете на всяка възраст. Това състояние може да окаже влияние върху самочувствието на хората и дори да доведе до депресия. Андрогенната алопеция е медицинска терминология, която се характеризира с мъжки модел плешивост. borba-s-kosopadaКосопада започва с постепенно изтъняване на косъма от самия корен. В резултат на това след определен период от време се оформят плешиви участъци по скалпа.
Косопада може да бъде причинен от усложнения в резултат на други заболявания, като диабет или лупус. В повечето случаи косопада се получава в резултат от стрес, тревожност, непълноценно хранене, депресия, хормонален дисбаланс, възраст, нарушения на нервната система и др. Въпреки това основната причина за мъжкия модел плешивост е повишеното ниво на хормона дихидротестостерон. Това е продукт на мъжкия хормон тестостерон. Превръщането на тестостерона в ДХТ се случва с помощта на ензим наречен 5-алфа редуктаза. Когато се увеличава количеството на ДХТ, това засяга космените фоликули. Тези хормони циркулират в кръвта и водят до свиването на фоликулите. С напредването на възрастта, растежа на космите спира напълно и се развива плешивост.
Съществуват някои методи за лечение на косопад. Един от тях е трансплантацията на коса, но това е много скъп начин който може да предизвика и сериозни странични ефекти. На мъжете страдащи от мъжки модел плешивост, обикновено се предписват таблетки наречени Пропеция. Основната съставка на това лекарство, действа като инхибитор на 5-алфа редуктаза. Съставката работи за предотвратяване на превръщането на тестостерона в ДХТ. Използването на Пропеция е с доказан ефект при предотвратяване на по-нататъшна загуба на коса и също така може да насърчи растежа на нова коса при някои мъже. Необходимо е да се приема по една таблетка всеки ден в продължение на няколко месеца.
Необходимо е да употребявате Пропеция само след съответната консултация с лекар специалист, тъй като можете да изпитате някои нежелани ефекти. Потенциалните странични ефекти, включват болка в областта на тестисите, намалено сексуално желание, намаляване на производството на сперма, ниско либидо и еректилна дисфункция. Въпреки това трябва да знаете, че тези странични ефекти не се проявяват при всеки пациент и са временни.