Когато купуват компресори за въздух, доста хора избързват с избора си. Тъй като разнообразието е голямо, в общия случай – това допълнително затруднява купувачите.
И в тази сфера пазарът предлага много на клиентите си, които невинаги имат точна представа за продукта, който им трябва или търсят.
kompresori-za-vazduhЕдно от най-важните неща е целта, за която се използва даденият компресор. Само по този начин ще си гарантирате, че закупеният от вас компресор ще свърши работа.
Прекалено малкият ще ви загуби ценно време, а големият пък ще ви изгуби ресурси.
Поради тази причина се насочете към такъв компресор, който е най-подходящ за работата ви.
Цените на всички компресори не се основават само на покупната цена на устройството. Впрочем евтините машини са проектирани по такъв начин, че служат само за еднократна употреба. В цената са включени и други характеристики, например общите разходи за продължителен труд и живота на самия уред. По този начин цените на всички компресори за въздух се оправдава напълно.
Много често хората питат за изискванията на дебита в литри. За да сте наясно с нещата, калкулирайте нужния такъв на всички инструменти със сгъстен въздух. Като добавите 30 – 40 % след това, ще разберете точно изисквания дебит за работа.
Друг често задаван въпрос е дали компресорът трябва да е стационарен или преносим. Тук нещата отново опират до сферата, в която работите. Ако до обекта се налага да пренесете компресора, значи той трябва да е удобен за пренасяне. Високото налягане и обем пък изискват компресорът да бъде по-голям и тежък, за да се поддържат определените спецификации.
Интерес има и около сферата на задвижване, от която се интересуват много любители. Различните компресори за въздух работят в различна среда, която е препоръчително да познавате. Именно това определя задвижващата система. Ако например има постоянно електроподаване, значи се нуждаете от електрически мотор. Тези компресори са евтини и поддръжката им изобщо не е трудна.