Дребната шарка е инфекция на дихателната система, причинена от вирус, наречен парамиксовирус. Тя е силно заразно заболяване и се разпространява по въздуха, чрез контакт с носни секрети. Дребната шарка е характерна с асимптоматичен инкубационен период и се появява от девет до дванадесет дни от първоначалната експозиция. Coloured SEM of budding measles virusesИнфекциозността трае от два до четири дни преди да се появи обрива.
Дребната шарка е заболяване, което понякога води до опасни усложнения като пневмония и енцефалит. За деца, които страдат от недостатъчно развитие и недохранване, болестта може да бъде фатална.
Рисковите фактори за появата на дребна шарка и усложненията свързани с това заболяване, включват: недохранване, имунодефицит, бременност, дефицит на витамин А.
Деца със заболявания като левкемия, СПИН и такива, които са на кортикостероидна терапия са застрашени от появата на дребна шарка. Хора, които пътуват до райони, където дребната шарка е ендемична, могат да разпространят инфекцията.
Симптомите при дребна шарка са:
– Висока температура, хрема, суха кашлица и зачервени очи;
– След два до четири дни след появата на тези симптоми, пациентът може да развие петна по кожата;
– Кожния обрив се появява от три до пет дни след появата на първите симптоми на треска, кашлица, хрема и зачервени очи. Тези обриви започват от линията на косата и се разрастват до лицето и горната част на шията;
– В следващите от два до три дни, обрива прогресира надолу по цялото тяло, включително ръцете и краката;
– Обрива се състои предимно от отделни лезии;
– След три до четири дни, обрива започва да избледнява и започва лющене на кожата;
За профилактика на тази болест се прави ваксинация когато децата са на възраст една година. Следващата доза се дава на четири години. Тази ваксина предпазва от инфекциозни заболявания като морбили, паротит и рубеола. Ако детето ви не е ваксинирано, трябва да го заведете на педиатър преди да се зарази с тази болест. Ако някой в семейството е заразен с дребна шарка, тогава той се изолира за да се предотврати разпространението на инфекцията.