Заболяване като рубеола, може да предизвика различни симптоми при възрастните и децата, които могат да бъдат доста сериозни, особено ако се развият при бременни жени. Заболяването може да предизвика вродени малформации и множество други проблеми на плода. Ваксинацията е от съществено значение за защита от появата на заболяването.
virus-rubeolaВируса на рубеола може да се разпространява по въздушно капков път, чрез вдишване на капчици от устата или носа на заразен с вируса човек. Симптомите започват с появата на повишена температура, която рядко надминава 38 градуса и подуване на лимфните възли в областта на врата или зад ушите. Най-характерния за това заболяване симптом е обрива, който най-напред се появява по лицето и след това се разпространява по другите части на тялото. Понякога този обрив е съпроводен със сърбеж, който след няколко дни отшумява.
Симптомите протичат с различен интензитет при възрастните и при децата. Докато при децата те са по леки и почти няма усложнения, при възрастните те най-често включват главоболие, липса на апетит, болки в ставите, възпаление на очите и някои грипоподобни симптоми. При развитието на вируса в организма на бременна жена, това може да доведе до много усложнения, които да доведат до трайни увреждания на плода. Това най-често са проблеми със сърцето, чернодробни заболявания, проблеми с очите и др. Често на бременните, които са развили болестта в първия триместър се препоръчва прекъсване на бременността.
Най-добрия начин за предотвратяване на заболяването е профилактиката срещу рубеола. Това може да се постигне с помощта на ваксина. Обикновено тя се поставя на деца от 12 до 15 месечна възраст, като втория прием се прави, когато те са между 4 и 6 годишна възраст. Жените, които планират да забременеят, трябва да се уверят, че са ваксинирани срещу вируса на рубеола, в противен случай ще трябва да го направят най-малко един месец преди периода на зачеване. Също от голямо значение за предпазване от заболяването е избягването на контакти със заразени хора.