Изграждането на Връзки е необходима част от процеса на SEO оптимизация на един блог. Дори може да се настоява, че е най-важната част в издигането на оптимизирания сайт в класирането на търсачките, в частност Google, по желани кийуорди. Изграждането на Връзки е така наречената външна оптимизация на сайта и наречено с по-семпли слова, това е получаването на достатъчно линкове към вашите страници от други сайтове.

link-bildingПри търсенето на линкове към вашият блог имайте в предвид долните критерии:

Тематика на страницата – колкото по-близка е като тематичност до вашият блог, толкова по-добре.

Позицията на страницата в Гугъл – колкото по-добре е класирана, толкова по-силен ще е връзката към оптимизираният блог от популярната страница.

Позиционирането на връзката – колкото по-нагоре в страницата, толкова по-добре, като най добре е вътре в самият текст на публикацията, или ако връзката е установена на целия блог в горната част е най добре.

Преминавания по връзката – иначе казано колкото повече преминавания има през един линк, толкова по значим става той. А кликванията по връзката зависят изцяло от предишните 3 точки: тематика, посещаемост на страницата и разположението на връзката в нея. Това е валидно и за връзките от социалните мрежи, колкото е по гласувана новината, толкова повече други харесвания ще получите и повече хора ще дойдат на вашият сайт и по този начин самата сила на линка се увеличава/ дори да е nofollow/ и вашата позиция в търсенията на Google ще се подобри.

Разновидност на връзките – не вземайте само dofollow връзки, не е типично. Набавяйте си както nofollow връзки, така и голи линкове, т.е които нямат текст, а са само url адрес.

Разнообразие на сайтовете – опитвайте се да вземате линкове от различни типове сайтове като: форуми и коментари; директории за статии; директории или каталози, както тематични или регионални, така и общи; сайтове тип класация; социални мрежи; публикации в блогове на познати, така наречения guest posting т.н.

В заключение мога да затвърдя, че намерението за линк билдинг трябва да ви идва от вътре, като фикс идея и където видите възможност да вмъкнете връзка към вашият сайт – да се възползвате от нея.

Следващият път ще наблегнем с повече подробности на самите методи за линкбилдинг, както и утвърдените практики за всеки един от тях.