Звучи изненадващо, но не всички грипни вируси са еднакви. Някой от тях могат да ви разболеят доста сериозно, докато други могат да предизвикат само леки симптоми.
virus-gripКакво е грип?
Грипът е заразна, респираторна инфекция, причинена от различни грипни вируси. Симптомите на грип включват мускулни болки, главоболие и повишена температура.
Как грипът успява да зарази човек?
Вирусите навлизат в тялото през лигавиците на носа, устата и очите. Всеки път, когато докоснете с ръка някой от тези зони, вие повишавате риска си от заразяване. Затова е много важно да пазите ръцете си чисти и без микроби.
Какви са различите видове грип?
Съществуват три различни щама: А, В и С. Първите два типа са причината за появата на сезонните епидемии, които заразяват около 20% от населението. Вирусният тип С също може да причини грип, но неговите симптоми са едва забележими.
Какво представлява грипен вирус тип А?
Този вирус е способен да заразява хората, както и животните. Дивите птици най-често стават негови жертви от всички животни, но най-предпочитани гостоприемници за него са хората. Този грип непрекъснато се променя и като цяло е отговорен за всички големи грипни епидемии. Най-горещите точки за предаване на вируса са тези повърхности, които наскоро са били докосвани от вирусоносител, особено такива, върху той е кихал или кашлял.
gripen-virusКакво представлява грипен вирус тип В?
За разлика от тип А, вирусът на грип тип В се среща само при хората. Той може да доведе до по-леки симптоми от вирус А, но от време на време може да бъде и изключително вреден. Вирусът тип В няма подтипове и не причинява пандемии.
По какво грипният вирус С се различава от останалите?
Той също се среща само у хората. За разлика от тях обаче, този тип е доста по-слаб и не може да отслаби човешката имунна система толкова много, че да се получат някакви силни симптоми.