Хремата е здравословен проблем, при който се забелязва изтичане на колоидни секрети от носа. Това състояние в повечето случаи е симптом на някои заболявания или инфекции. Ако е хронична, хремата може да бъде признак за развитие на алергия. Най-добрия начин за правилно лечение на това състояние е да откриете основната причина. За това ще ви помогнат специалистите занимаващи се с проблемите на хрема, с подробната информация, която е предоставена в здравния портал.

lechenie-hremaКонвенционалното лечение, включва назални деконгестанти, които трябва да бъдат използвани само в краткосрочен план. Съществуват нелекарствени средства за лечение на хрема, които са по-безопасни за възрастни и деца. Те включват хомеопатични и естествени продукти. Тяхната ефикасност е доказана при облекчаване на симптомите на запушен нос или подути синуси.

Една от причините за поява на ринорея /хрема/ е сухия въздух в помещенията. Трябва да направите всичко възможно да се повиши нивото на влажност, тъй като това ще помогне, секретите да останат по-втечнени и да се оттичат по-лесно от носните проходи. По този начин се избягва появата на главоболие. Алтернативен метод на овлажнителите е да кипнете малко вода и да оставите съда в помещението. Ако пристъпите на хрема са тежки, вземете един горещ душ. Парата от водата ще облекчи състоянието.

Използването на солени назални разтвори, могат ефективно да помогнат за облекчаване на симптомите на хрема, чрез хидратиране на носните кухини. Друг подход за справяне с проблема е чрез поставяне на тампони натопени в топъл физиологичен разтвор. Редовното почистване на ноздрите помага за по-бързото лечение.

Когато секретите са твърде гъсти и блокират носните проходи или причиняват болка, може да се приложи топъл компрес. Загрейте влажна кърпа и я поставете върху лицето, над носа и бузите. Повтаряйте процедурата, колкото е необходимо.

Старайте се да избягвате назалните медикаменти, тъй като те могат да предизвикат изсушаване на лигавицата на носа. Те са предназначени само за временно облекчаване и водят до привикване на организма към тях. Понякога може да се стигне до дълготрайни и неблагоприятни ефекти от тези лекарства. Ако страдате от хронична хрема, трябва да се възползвате от медицинските услуги, за да се установи основната причина за състоянието. Пациенти, които пренебрегват симптомите на хрема, понякога развиват някои усложнения.