Новите градинари много често се отдръпват от градинарство при мисълта, че то трябва да включва часове на упорит труд. Популярната представа за ниско поддръжана градина е да се покрие пространството с плочки и чакъл, и да се засадят няколко треви и саксии с евъргрийни.
pleveli-v-gradinataВъпреки това, има идеален начин да се осуети една операция, която отнема най-много време в градината – плевенето!
Има много градинари, които се наслаждават на времето, прекарано в плевене, и им се възхищавам изключително много – има големи физически и психически ползи за прекарването на време на открито сред вашите растения.
Но за тези от нас, чието време, прекарано в градината трябва да бъде ограничено поради работни ангажименти или физически ограничения, има начин да се насладите на нашите градини с минимум суетене. Разбира се, трябва да се отдели време за първоначалната подготовка на почвата, полагане на капкови маркучи включени, към водни помпи и засаждане, обаче, това вероятно ще отнеме много по-малко време, отколкото да се наредят каменни плочи, украса и чакъл!
Плевелите са известни със своите сили за оцеляване и много бързо превземат голо петно на почвата. След като се хванат те много лесно задушават съществуващите околни растения и става изключително трудно отърването от тях.
Така че идеята е да се намерят растения, които образуват гъсти кичури или се разпространяват, чрез своите корени, за да покрият земята. Могат да се изберат различни растения, които ще поддържат почвеното покритие през всеки различен сезон, или такива,които изглеждат добре през цялата година.
Препоръка от предпазливост. Тъй като някои от тези растения се разпространяват бързо, което разбира се е това, което искаме – те всъщност не знаят кога да спрат! Така че може да се наложи да ги намаляваме от време на време, за да ги задържим в рамките на определеното им пространство.