Витилиго е хронично кожно заболяване, което причинява образуването на бели петна по повърхността на епидермиса. Този здравословен проблем е известен от преди хиляди години. Заболяването се среща в 1-2% от населението. В здравните портали за левкодерма има предоставена информация, която ще помогне на страдащите да разберат рисковите фактори и начините за лечение на това заболяване.

levkodermaВсе още няма точна причина за развитие на витилиго. Това може да е автоимунно заболяване, което започва с появата на малки бледи петна по кожата, които с течение на времето се разпространяват по цялото тяло. Засегнатите части могат да включват косата, веждите, миглите и ретината. По-често заболяването се среща при хората с тъмна кожа.

Пациентите страдащи от левкодерма имат повишен риск от развитие на автоимунни заболявания като хипертиреоидизъм. При витилиго, имунната система може да унищожи меланоцитите в кожата. Повечето от пациентите забелязват появата на петната преди 20 годишната си възраст. Често те се образуват в области с леки наранявания или слънчево изгаряне. Целта на лечението е да спре или забави прогресирането на депигментацията и възстановяване на естествения цвят на кожата.

Причини за възникване на левкодерма

Най-честите причини за поява на това заболяване включват:

–         Генетичен фактор;

–         Зона от тялото със стара травма;

–         Тъмна кожа;

–         Изгаряне и дълбоки кожни инфекции;

Симптоми на витилиго

Някои от признаците за заболяването са следните:

–         Загуба или промяна в цвета на вътрешния слой на окото;

–         Внезапна или постепенна загуба на пигмент в някои области на тялото;

–         Сив цвят на косата;

–         Загуба на пигмент във вътрешността на устата;

Лечение на левкодерма

Пациентите трябва да приемат В-мултивитаминен комплекс всеки ден. Освен това прием на фолиева и аскорбинова киселина е препоръчително.

Мощен противовъзпалителен крем съдържащ кортизон, може да подобри състоянието, ако се прилага към засегнатите райони на кожата в ранен стадий на болестта.

Крем със съдържание на витамин Д, също е ефикасен за хора страдащи от витилиго.

Пациенти, които имат малки участъци от кожата засегнати от болестта и са със стабилно здраве, могат да се подложат на хирургична трансплантация.