Стомашната язва е заболяване, което се характеризира с увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Състоянието се идентифицира с помощта на някои специфични симптоми. Едни от най-разпространените признаци за лезия на стомашната лигавица са: болки в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, загуба на апетит, загуба на тегло и др.
http://www.dreamstime.com/-image22858251Язвата е стомашно-чревен проблем и се проявява като дискомфорт в коремната област, поява на киселини или болка. Заболяването води до възпаление или лезии в различни точки на стомашно-чревния тракт и дори може да повлияе на съседни органи. В някои от случаите на улцерация се появяват усложнения като перфорирана язва на стомаха и кървене, които понякога предизвикват смърт на пациента.
Причини за язвена болест са бактерията Хеликобактер Пилори или необичайно високо ниво на вътрешна секреция на стомашна киселина и пепсин. Тези фактори са основно отговорни за образуването на улкус, но съществуват и други причини като злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и кофеин. Язвената болест има дори генетично предразположение. Лица, които имат отслабена имунна система са предразположени към заболяването.
Ето защо, за да постави точна диагноза, лекарят ще попита пациента за признаците или симптомите, тяхната продължителност, кога са придобити, начина на живот на болния и хранителната му диета. След като специалиста извърши медицинския преглед, той ще провери дали има някакви признаци на кървене. Това може да бъде от съществено значение за предотвратяване на усложнения.
В случай, че лекарят подозира наличие на пептична язва, той ще предпише лечение с антиацидни лекарства. Ако въпреки всичко коремната болка и паренето не отшумяват, той ще предприеме други действия като: ендоскопия. Този вид диагностика е много точна при откриването на Хеликобактер Пилори. В тази ситуация антибиотичните лечения с лекарства се предлагат заедно с антиацидните медикаменти.