Link building е процес на изграждане на тематична мрежа от линкове. Този процес представлява създаване на статии и поставяне на линкове(връзки от един сайт към друг) от статиите към оптимизирания уеб сайт. Освен от статии тези връзки могат да бъдат добавяни във всички части на сайта – хедъра, футъра, левия и десния сайдбар. Каква е целта на Link building процеса?
link-buildingТъй като търсещите машини (тук ще разгледаме Google) филтрират информацията, те намират връзките към Вашия сайт и посредством текста на връзката разбират, каква е тематиката на този сайт. Точно по този начин Link building-а осигурява нужния ресурс линкове, които да позиционират Вашия сайт в първите места на Google.
В процеса на изграждане на тази мрежа от линкове трябва да се вземат под внимание много неща, като:
1. Връзките трябва да се поставят в тематични сайтове
2. Връзките от статии трябва да бъдат от статии с висок рейтинг на съдържанието
3. Изключително важно е да се разнообразява текста на връзката (анкор на линка)
4. Трябва да се линкват / да се поставят връзки към вътрешни страници на сайта
Това са само една част от нещата, които трябва да бъдат взети под внимание. Освен всичко останало линковете трябва да се добавят постепенно и постоянно. Точно по този начин ще си осигурите високи позиции в търсещите машини и ще се радвате на един „силен“ уеб сайт, който да оглавява страниците с резултати при търсене.
Услугите за Link building са една малка част от процесът на СЕО оптимизация, който е една от най-търсените услуги в днешно време. Всеки човек притежаващ фирмен или корпоративен бизнес се интересува от своето присъствие в Интернет и точно това е причината да се търсят СЕО услугите. Въпросната мрежа от линкове и нейното изграждане са известни още, като външна оптимизация. За да бъде започната тази оптимизация е необходимо да се извърши и вътрешна оптимизация. Тя се отнася до структурата, навигацията, таговете и съдържанието на един уеб сайт и доброто вътрешно СЕО гарантира високи резултати за Link Building-а.