Наред с очевидните промени, които настъпват в тялото на всяка жена по време на бременност, скокът в нивата на хормоните също може да окаже влияние и върху кожата. Повечето от проблемите с най-външният слой на тялото изчезват скоро след раждането, но понякога трябва да се вземат мерки още преди появата на бебето. Не вземайте никакви лекарства и не правете самолечение; всяко ваше действие трябва да бъде под стриктното наблюдение на лекар. Вижте някой от най-често срещаните кожни проблеми и начините за третирането им:
koja-bremennostМелазма – за нея могат да се използват някой кремове като Хидрохинон или други, които се предписват от лекуващият лекар и са предназначени за това състояние. Ако имате мелазма, опитайте се да не се излагате на слънчева светлина, особено ако не сте използвали някакъв защитен крем.
Сърбящи уртикариални папули и плаки – вашият лекар може да ви предпише антихистамин за облекчаване на симптомите или локални кортикостероиди. За намаляване на сърбежа можете да поставяте хладни компреси върху засегнатите зони. Не използвайте сапуни, защото освен сърбеж, ще получите и изсъхване на кожата.
Стрии – трябва да изчакате да се роди бебето преди да потърсите лечение за тях. Най-ефективно е премахването им с лазерна терапия, но понякога има случаи на изчезването им, само от употребата на кремове.