Преди синтетичните парфюми да станат широко разпространени по начина по който ги познаваме днес, парфюмите били правени от натурални съставки, като етеричните масла. Древните Египтяни използвали масла от растения, като също така има сведения за употребата на растителни масла в парфюми в руйните на Помпей в Италия. Парфюмите са известни от 16ти век насам.
eterichni-masla-parfiumiДревната История: Енциклопедията на етеричните масла от Джулия Лаулес описва, че папирус датиращ от 2800 пр.н.е описва употребата на масла и парфюми от дребните Египтяни не само за медицински цели, но и за добро ухание на самите хора. Има още много източници доказващи широкото използване на парфюми в миналото.
История от 16ти до 18ти век: Домашно приготвени парфюми били известни в Англия по време на царуването на Кралица Елизабет 1ва през 16ти век. Много селски къщи имали стаи, в които парфюми и лекарства били приготвяни от етерични масла. През 18ти век, Мария Антоанета от Франция имала не само влечение по дрехите, но и по парфюмите. Историята гласи, че кралицата имала и личен парфюмерист, който приготвял различни аромати от цветя и растения.
Етеричните Масла: Те биват извличани от различни части на растенията : листата, цвета, кората, плода и дори семената. Разнообразието на рестенията също е голямо: дървета, треви, цветя и билки. Чистите етерични масла имат и лечителски качества. Зависимо от какво е направено, едно масло може да е както за лечение така и за ароматизиране.
Върховата Нотка: Марковите парфюми биват правени с различни аромати, които са категоризирани според тяхното ухание и скорост на изпрарение. Върховата нотка се изпарява най-бързо и има най-леко ухание. Върховите нотки на етеричните масла са: лимон, мандарина, лайм, бергамот, кориандър и лайка.
Средната и Базовата Нотки: Ароматите от средната нотка се изпаряват малко по-бавно от колкото върховата и мирише и по-дълго. Ароматите от средната нотка включват: здрвец, риган, жасмин, джинджифил, бов, ангелика и лавандула. Базовата нотка са най-тежките етерични масла използвани в парфюмите. Миришещи най-дълго, те включват: роса, иланг илагн, пачули, тамян, смирна, кедър и сандалово дърво.