Според проучвания, направени от сексолози, се оказва, че най-предпочитаната поза в секса е мисионерската – когато жената е отдолу, а мъжът отгоре.
Наречена е мисионерска, заради легендите които се носят за нея – името идва от туземските племена, тъй като коренното население на тези тихоокеански острови приемало само тази поза за съвкупление и когато християнските мисионери се радвали на знойните и красиви туземки, се налагало да прилагат само тази поза.

misionerska-pozaАко се разгледа и терминологията дефинираща мисионерската поза, то това е тази позиция в секса, при която по време на полов акт, мъжът и жената са в хоризонтално положение, обърнати с лице един към друг, и жената се намира отдолу.
Може би главното преимущество на тази поза е емоционалният ефект, тъй като мъжът се чувства доминиращата страна и в същото време може да обсипе своята любима с всякакви ласки.
Тази поза е предпочитана и от чисто физиологична гледна точка, тъй като това положение води до по-добро стимулиране и достигане на по-мощен оргазъм.
Макар да е малко по-изморителна за мъжа, отколкото за жената, тази поза е предпочитана от мързеливците в леглото, защото не изисква кой знае каква гъвкавост или много енергия.
При мисионерската поза, основните мускули, които натоварва мъжа са корема, бедрата и седалището, а ако е приповдигнат се включват и тези на раменете и гърдите.
Освен всичко друго, мисионерската поза е изключително практична, защото може да се практикува както извън, така и под завивките, особено когато настъпят студените зимни месеци.