С напредване на възрастта, плътността на костите при хората намалява, което води до заболяване, наречено остеопороза. Жените са с повишен риск от появата на тази болест, тъй като тяхната костна система е по-слаба.

kostna platnostКостната плътност се установява, след като се измери количеството на костна материя в един кубичен сантиметър кост. Това, което мнозина не знаят е, че остеопорозата до голяма степен може да бъде предотвратена чрез приемане на хранителни добавки и вещества. Човек трябва да вземе превантивни мерки още от най-ранна детска възраст. Човешкия скелет достига 98% костна плътност, когато индивида е на възраст около 20 години. Най-здрави са костите на човек на тридесет годишна възраст, след което те постепенно започват да губят своята здравина.

Калцият е най-важния хранителен елемент, необходим за поддържане на плътността на костите. Това вещество може да се приема с мляко, млечни продукти и пълнозърнести храни.

Друг жизненоважен хранителен елемент е магнезий. Преработените храни и напитки трябва да се ограничават. Прекомерната консумация на консерванти в тях пречат на организма да абсорбира магнезия. Други витамини и минерали, които са важни за поддържането на костната маса, включват калий, мед, бор, фосфор и цинк.

Всеки човек над 65 годишна възраст трябва да премине тест за оценка на костната плътност. Това се отнася и за жените в менопауза. Този тест ще помогне да се установи, дали индивида страда от остеопороза. Лекарят ще реши дали да се предприеме лечение, както и да вземе мерки за предотвратяване на фрактури.

Леки тренировки с вдигане на тежести, ще помогнат на костите да запазят калция. Освен това тези упражнения водят до стройна фигура и тонизират тялото. Алтернативните терапии включват: бягане или джогинг. Това помага за заздравяване на костите на гръбначния стълб. Колкото повече тренира един човек, толкова костите ще бъдат в състояние да издържат на натиск, който при други обстоятелства може да доведе до фрактури.