Най-известният български зоопортал дава важни съвети за премахване на кърлежи от кучета. Всеки собственик трябва да е наясно с това, за да предотврати усложнения.

Голямо предизвикателство е да се открият кърлежите, особено когато те са все още малки и козината на кучето е дебела и дълга. Ето защо някои собственици на кучета предпочитат да подстрижат или обръснат козината на животното. Когато проверявате своя домашен любимец за паразити, сложете предпазни ръкавици. Търкайте леко ръцете си в козината на кучето, за да усетите по-лесно подутина.

mahane-karlejiНикога не използвайте остри материали при премахване на кърлежи, че да не нараните своя домашен любимец. За по-добър ефект, капнете алкохол или една-две капки минерално масло върху кърлежа. Това ще го обездвижи за няколко секунди. Намерете главата му и я хванете внимателно. Действайте с лек натиск и много предпазливо. Не усуквайте кърлежа, защото може да останат не извадени части от него в кожата. В никакъв случай не го смачквайте- може да се разпространят микроорганизми или кръвта на кърлежа да попадне върху раната на кучето. Ако главата или част от нея все пак остане в кожата на кучето, отстранете я много внимателно. Въпреки, че имунната система на кучето обикновено може да изхвърли тези остатъци, не е изключено да възникне инфекция или абсцес. Затова най-добре е да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

След отстраняване на кърлежа, капнете върху него минерално масло или алкохол, за да сте сигурни, че той е мъртъв, преди да го изхвърлите до близкия контейнер за боклук.

Сложете от минералното масло и върху кожата на кучето, а след това разтрийте с антисептичен мехлем или алкохол в областта на ухапването, за да предотвратите инфекция.

Важно е собствениците на кучета да са наясно с отстраняването на кърлежи, за да се грижат пълноценно за своите домашни любимци. Редовното къпане и други превантивни лекарства за кърлежи са едни от най-добрите начини за предпазване от тези паразити.