Морбили е заразно заболяване, причинено от вирус. Две седмици, след като индивида е в контакт с вируса, се появяват симптомите. Заболяването се предава най-често чрез капчици от респираторни секрети, които се носят във въздуха. Благодарение на ваксината, днес все по-малко хора стават жертва на тази инфекция. Въпреки, че се среща рядко, понякога морбили може да предизвика някои усложнения като пневмония или енцефалит.

poiava-morbiliВ публикации, поместени от медицински специалисти на здравен портал „Фрамар”, морбили е заболяване, което отнема от една до две седмици, преди да се проявят симптомите. Този период се нарича „инкубационен период”. След него, пациента ще започне да проявява грипоподобни симптоми. Най-често това са болки в гърлото, хрема, сърбеж, зачервяване на очите, чревни проблеми, тежка кашлица и подути лимфни възли. Повишената температура, също е типична за този вид инфекция.

След като тези признаци изчезнат, започва образуването на обрив. Първоначално няколко червени петна се появяват по лицето, тила и в последствие обхващат цялото тяло. Преди да изчезне, обрива придобива кафеникав цвят. Това ще отнеме около две седмици. След това той изчезва в поредността, в която се е появил. Като цяло обрива на морбили не е толкова неприятен както този при варицела, но също може да предизвика сърбеж и дискомфорт.

Причини за морбили

–         Инфекция причинена от вирус;

–         Неправилни хранителни навици;

–         Лоша хигиена;

–          Контакт със заразен човек;

–         Контакт с капчици от респираторни секрети;

–         Имунна недостатъчност;

–         Недохранване;

–         Дефицит на витамин А;

Симптоми на морбили

–         Треска;

–         Сълзене на очите;

–         Суха кашлица;

–         Диария;

–         Хрема;

–         Възпаление на очите;

–         Загуба на апетит;

Билкови средства за лечение на морбили

–         Лимоновия сок е едно от най-ефикасните средства за лечение на този вид инфекция;

–         Смес от женско биле и мед, се консумира ежедневно;

–         Смес от куркума, мед и горчива тиква;

–         Хладка вана с добавени листа от Ниим. Това е много ефикасно средство за облекчаване на сърбежа;

–         Консумация на портокалов сок;

Балансирания режим на хранене е от съществено значение при лечението на морбили. Избягвайте млечни продукти и пикантни храни.