Според специалистите по прогресивна депигментация на кожата, засягането на гърба е много голям процент от всички случаи на заболяването. Когато състоянието започне да прогресира, то може да засегне и други части от тялото.

Съществуват разнообразни методики за лечение на белите петна, но те се използват с различен успех. Това зависи най-вече от фазата на развитие, като трябва да се знае, че както всяка болест, и тази не прави изключение и е добре да се вземат бързи мерки за лечението.

За да се прикрият белите петна може да се използват и различни козметични средства. Препоръчително е прилагането на слънцезащитни кремове, особено през горещите летни месеци, тъй като палещите лъчи могат допълнително да увредят меланоцитите, които оцветяват кожата.

depigmentacia-garbaПри някой пациенти могат да се ползват локални кортикостероиди, които в началните фази на болестта могат да доведат до репигментация. Счита се, че те са най-добрият начин за лечение в първите месеци от получаването на прогресивна депигментация на кожата.

Облъчването с късовълнова ултравиолетова светлина също е един добър метод за лечение на бели петна, като още по-силен е ефекта при комбинирането с псоралени.