Хората често не са наясно с параметрите на една пожароустойчива врата. Тук са може би най-често задаваните въпроси за противопожарните врати, надяваме се да Ви помогнат. Отговорите са със съдействието на фирмата за врати – Борман България.

Борман, кв. Белите брези – София – страница на фирма.

Преди това, погледнете за „огромния“ избор на врати по време на Стройко.

  • Какъв е смисълът от пожароустойчива врата?

Този тип врати имат за цел да ограничават разпространението на огъня и дима, така че хората и имуществото да бъдат защитени. Осигуряват необходимото време за евакуация и улесняват борбата със стихията. Употребата им е препоръчителна на места с повишен риск от възникване на пожар, както и в обществени сгради с голям човекопоток и при наличие на скъпо оборудване.

Вижте и интересните и полезни съвети – как да защитим офиса си с правилната пожароустойчива врата?

  • Кое прави пожароустойчивите врати толкова специални?
pojarna-vrata-borman-komers

Издръжливостта на огън се дължи най-вече на материалите, от които се изработват вратите, и то предимно на изолационната вата, използвана за пълнеж. По-малко значение има външното огнеустойчиво покритие (боя или лак). Другият специфичен елемент на пожарозащитните врати е самонабъбващото уплътнение, благодарение на което се запушват плътно луфтовете между крилото и касата на вратата, така че замърсеният въздух не може да се разпространява в съседните помещения.

  • Има ли специални изисквания при монтажа на противопожарни врати?

Както и при всички останали врати, желателно е монтажът да се извърши от специалист. Специални изисквания няма, но е важно вратата да бъде поставена правилно, за да изпълнява надеждно функцията си. По закон тези врати трябва да бъдат оборудвани със самозатварящи механизми, които не трябва да се забравят.

  • Колко са надеждни огнеупорните врати?

Преди да бъдат пуснати в търговската мрежа, вратите преминават серия от тестове за издръжливост на огън, някои от които в реални условия, така че се гарантира абсолютна защита съгласно спецификациите на съответния вид пожароустойчиви врати.

  • Колко вида пожарозащитни врати има?

Според времето, за което вратите осигуряват 100% защита срещу разпространение на огъня, те се разделят в класове – от EI 15 до EI 120 (от 15мин. до 120мин.), като най-често в практиката се използват EI 60, EI 90 и EI 120.

  • Кои огнеустойчиви врати са най-добри?

В момента фирма Валберг е лидер на пазара за противопожарни врати, сейфове и защитни метални конструкции. Нейните продукти са висококачествени, сертифицирани по европейски стандарти и отговарящи на всички изисквания.

Борман България е сред официалните представители за България, като поддържа на склад различни видове и размери противопожарни врати. Мостри могат да се видят в търговските обекти на фирмата в София.