Преди да ви опишем начините запревенция при рак на простата, нека първо да се запознаете с анатомията на простатната жлеза. Тя се намира под пикочния мехур. Разположена е зад пубисната кост и в предната част на ректума. Основната функция на простатата е да произвежда по-голямата част от флуидите в семенната течност. rak-na-prostatata-stadiiМалки канали в рамките на простатата, транспортират тази течност до пикочния канал. Тази течност се освобождава с помощта на пениса по време на еякулация.
Рак на простатната жлеза е заболяване, което е най-разпространено при американските мъже. Болестта атакува по-често хората, които са на възраст над 60 години и риска от заболяването нараства с напредване на възрастта. Един от рисковите фактори е етническата принадлежност. Честотата на заболяването е значително по-висока при чернокожите мъже.
Симптомите на рак на простатната жлеза са често уриниране, невъзможност за уриниране, кръв в урината или спермата и болезнена еякулация. Често болестта може да бъде съпроводена с болки в гърба, парене при уриниране или слаб поток на урина.
Съществува и друго заболяване на простатата, наречено доброкачествена хиперплазия на простатата. Това представлява уголемяване на жлезата без наличие на ракови образувания. Симптомите при това състояние са много сходни с тези при рак на простатата.
Химиотерапия, лъчева терапия и операция са трите най-разпространени метода за лечение на заболяването. Избора за вида на терапията зависи от възрастта на пациента, стадия на болестта и общото здравословно състояние. При хирургично отстраняване на простатата, съществува риск от поява на остеопороза. Този проблем се разрешава най-често с хормонално заместителна терапия, постоперативно. Добавки от калций и витамин Д също е доказано, че имат ефект за намаляване на този тип загуба на костна тъкан.
Други мерки в предотвратяване на рак на простатата, включват промени в диетата и начина на живот. Необходимо е да се избягва диета с високо съдържание на мазнини, особено с животински произход. Ето защо е трябва да се ограничи консумацията на червено месо, сирене и други млечни продукти. Увеличаване на хранителния прием на плодове и зеленчуци е свързано с намаляване на риска от поява на рак на простатата.