Диабет е заболяване, което е предизвикано от повишаване нивото на кръвна захар. Ако не се предприеме лечение още в ранен стадий на инсулинова недостатъчност, състоянието води до редица усложнения като: бъбречна недостатъчност, проблеми със сърцето и зрението. Медицински екипи дават подробна информация за заболяването на страниците на здравните портали.
diabetСимптомите на хипергликемия са: загуба на тегло, замъглено зрение, често уриниране, чувство на глад и жажда, умора и др.
Естествени средства за лечение на диабет включват:
– Цариградско грозде – това е билка, която е много ефикасна в борбата със заболяването. Тя помага при лечение освен на диабет и на белодробни проблеми.
– Листа от манго – те са много полезни при контролиране на състоянието. Листата се накисват във вода. Престояват една вечер. Течността се пие на гладно. Можете да направите друга смес, като използвате прах от изсушени и стрити листа на манго. Добавете една чаена лъжичка от праха в чаша вода. Тази течност се пие ежедневно на празен стомах.
– Друго полезно средство за лечение на инсулинова недостатъчностса сладките картофи. Четири, пет листа от това растение се смесват с чаша вода и една супена лъжица сок от тиква. Оставя се да кипне. Отварата може да се използва като билков чай.
– Листа от къри – сдъвчете на празен стомах 8-10 листа от къри. Те са много ефективни при улесняване на уринирането и контролиране на нивата на кръвна захар.
– Листа от боровинка – това е едно много полезно средство, с доказан ефект в превенцията на диабет и очни заболявания.
– Листа от сминдух – тази билка е ефективна при лечение на различни стомашно чревни заболявания. Има доказани полезни свойства и при кожни проблеми, зарастване на рани и възпаления.
Други начини за борба с инсулиновата недостатъчност са здравословното хранене и физическите упражнения. Те ще помогнат и за контролиране на теглото, стреса и кръвното налягане. Практикуването на йога всеки ден ще поддържат нивото на кръвна захар. Медитацията ще премахне стреса и ще доведе до подобряване на общото състояние на организма.