Природа, красота, спокойствие, чистота, минералните извори, тези неща са напълно характерни за едно райско кътче в страната ни и това е самото езеро Клептуза. Това е едно от местата които съчетават в себе си една неповторима хармония на която можем да се насладим и от която няма как да не се опияним.
velingrad-izgledЗа тези които не са запознати, ще кажем, че в областта Чепино, в близост до очарованието на Велинград се намират едни от най-добрите хотели във Велинград и СПА хотели като Клептуза, Акватоник, Камена, Велина, Свети Спас и Селект. Така можете да си организирате невероятна почивка в лукс и невероятна природа едновременно. Забележителностите които също можете да посетите на това място са пещерата Лепеница с уникалната подземна река която преминава по нея, крепостта Цепина, Юндола, язовир Батак и резервата „Дупката”. Всяка една от тези забележителности е със своя неповторима история.
Почитателите на исторически обекти трябва непременно да посетят крепостта Цепина, която се намира до село Дорково. Юндола пък е една от най-големите ни планински гордости, доказал се през времето както един значим сборен пункт на туристи и почитатели на зимните спортове.
ezeroto-velingradНа Юндола е направена една от най-добрите ски писти в страната ни и несъмнено събира любители на зимните спортове не само от България, но и от всички краища на света, хора които искат нещо повече от спорт. За тези хора е изграден и една много интересна спортна база „Белмекен”, която е доста близо до столицата и се радва на голяма посещаемост от спортисти и туристи.
За язовир Батак можем да кажем, че се намира до прочутата местност „Цигов чарк”, като и двете забележителности са разположени Ракитово и ни дават възможност за пълен отдих. Другият обект който е от голямо значение за любителите на природните дадености са резерватите „Дупката” и „Беглика”, като първият е под защитата на ЮНЕСКО.
Определено в тази област има какво да видите и как да се отпуснете.