Разширените вени, представляват подути кръвоносни съдове, които обикновено се наблюдават в зоната на бедрата или задната част на прасците. Заболяването засяга по-често жените, отколкото мъжете. Въпреки полаганите усилия на учените, точната причина за развитие на болестта все още не е изяснена. За да се предпазите от този здравословен проблем, прочетете съветите на лекарите за варикозни кръвоносни съдове.

razshireni-veniНаднорменото тегло е един от факторите, които причиняват появата на разиширени вени. Освен това продължителното стоене в една и съща поза, също може да предизвика развитието на болестта.

Вените са снабдени с клапи, които предотвратяват връщането на кръвта. При разширени вени, обаче, тези клапи не работят, в резултат на което кръвта от сърцето изтича обратно във вената и се събира там. Това предизвиква разширяването на кръвоносния съд. Образуването на артериовенозни шънтове, може да влоши състоянието на венозните стени. Причина за тяхното образуване може да бъде промяна в баланса на хормоните при пубертет, бременност и менопауза.

Съществуват различни методи за лечение на варикозни кръвоносни съдове, които могат значително да облекчат състоянието на пациента. Единия от начините е легиране на кръвоносни съдове. Тази процедура обикновено се извършва под местна или частична упойка.

Най-често прилагания метод за премахване на разширени вени е склеропатията. Този процес не изисква анестезия и пренощуване в болницата. Серум известен като склерозант се инжектира в засегнатата област на вената. Тази течност предизвиква залепване на стените на кръвоносния съд и превръщането му в съединителна тъкан, която се резорбира от организма. Допълнително може да се наложи и друго лечение при някои по-специални случаи.

Съществуват и две ендогенни процедури, които могат да помогнат при лечение на тежка варикозна вена в краката. И двете процедури се нуждаят от поставяне на инструмент във вътрешността на разширената вена. При първия метод се използва катетър за предаване на лазерно лъчение, което помага за затваряне на разширения варикозен кръвоносен съд. Втория метод включва използването на диоден лазер, който също е ефективен при затварянето на засегнатата вена. И при двата метода, пациента може да извършва своите рутинни дейности още на следващия ден.