Наемането на лек автомобил под наем или по-известно като rent a car си има своите условности и тънкости, с които е добре да сте запознати преди да направите тази стъпка.
kola-pod-naemОт най-съществено значение е града от който искате да наемете автомобила. Ако сте във Варна например, най-добре се запознайте предварително с фирмите, които предлагат тази услуга. Най-популярният и удачен начин е просто да търсите или коли под наем Варна или rent a car Varna в популярната търсачка – Google.
След като вече сте си направили списък с няколко фирми отдаващи коли под наем във Варна, сега е момента да ги филтрирате по ваш критерий:
Цена
Качество
Предлагани модели/класове
Промоции и/или отстъпки
Отношение
Цената и качеството вървят ръка за ръка, така че тук трябва да намерите златната среда. В случай, че цената не е критерий или проблем, все пак ѝ обърнете внимание. Няма нужда от излишно разхищаване на средства, т.к. разликата в цените при някои фирми е значителна. Важно е да знаете, че при наемането на автомобил, ще заплатите депозит в минимален размер от 100 евро, а дори в някои фирми искат и 300 евро, така че го имате в предвид като допълнителен разход, който ще си върнете след това, разбира се.
Ако сте си избрали конкретен модел автомобил, трябва да знаете че има много голяма вероятност да получите друг модел, но от същият клас. Почти всички rent a car фирми работят не с модели, а с класове – т.е. различни марки и модели автомобили, от един клас, на една цена. Разбира се, ако държите на някой конкретен модел и той е в наличност, няма причина да не ви доставят него за ползване.
След като настъпи момента в който ще докарат автомобила на уреченото място и час, служителите заедно с вас ще извършат оглед за състоянието на автомобила когато Ви го предават. Т.е. ако им върнете колата в различно от описаното състояние (одраскване, изцапан салон, по-малко бензин), вероятно ще си удържат от депозита ви. Така че, бъдете и вие нащрек, дали ще опишат всичко както е и дали няма да пропуснат случайно някоя малка подробност.
Ако случайно направите някакви поражения по колата (спукана гума, одраскване или каквото и да е друго) и разполагате с време, по-добре я поправете на ваши разноски – със сигурност ще ви излезе по-евтино, отколкото удръжката от депозита ви.
Общо взето това са по-важните неща, преди наемането на лек автомобил. Разбира се, при някои фирми обслужването е различно и винаги може да има разминавания, но в повечто случаи нещата стоят по този начин.