Сексуалните проблеми причинени от заболяване като диабет, засягат както мъжете, така и жените, но по различен начин. Тялото реагира на сексуалните стимули чрез нервите. Високите нива на кръвна захар, засягат нервната система, което води до промени в сексуалния живот на пациента.
seksualni-problemi-diabetПри мъжете, диабета и сексуалните проблеми често се фокусират върху еректилната дисфункция. Счита се, че 85% от мъжете с диабет страдат от този проблем. Това може да предизвика проблеми в брака, но по-важното е, че може да доведе до тежка депресия. Еректилната дисфункция, може да бъде симптом на диабет. Ако човек установи този симптом, трябва да се консултира с лекар за да се установи дали пациента страда от диабет. За щастие съществуват медикаменти, които могат да помогнат на мъжете да се справят с този симптом.
Мъжете не са единствените засегнати със сексуални проблеми, като страничен ефект на диабета. Това може да засегне и жените. Поради увреждане на нервните клетки във вагината и високите нива на кръвна захар, може да се получи сухота във влагалището, което да предизвика болка при полов акт. Много жени губят желание за сексуален контакт, поради неврологичното увреждане, което е в резултат на хипергликемията. Липсата на сексуално желание може да доведе до психологически проблеми както за мъжете, така и за жените.
Един от начините за предотвратяване на подобни проблеми е да се поддържа нормалното ниво на кръвна захар, чрез здравословна диета, да се правят редовни физически упражнения и да се приемат предписаните лекарства и медикаменти. Ако има някои странични ефекти, трябва да се обсъждат с лекар специалист. Много хора се притесняват да говорят с лекар, когато става дума за проблеми, отнасящи се до сексуални взаимоотношения. Хората с диабет трябва да бъдат наясно с факта, че състоянието им ги прави податливи на тези странични ефекти. Съществуват разнообразни начини на лечение, които да облекчат сексуалните проблеми на страдащите от диабет.
Поддържането на една добра информираност, относно заболяването и страничните ефекти свързани с него, както и усложненията, които могат да възникнат, ще даде възможност за по-добрия контрол и управление на лечението. Това ще ви даде възможност за по щастлив и пълноценен живот.