Оптимизирането може да са насочени към различни видове търсене, както и търсене на графики, локално търсене, търсене на анимации и други видове търсене разпраделящи резултатите по няколко категории и уеб услуги.

seo-historyОптимизацията на уеб сайт може да включва редакция на неговата информация и HTML код, с цел повишаване на значението на специфични ключови думи, както и елиминиране бариерите за индексирането им в търсачките. SEO оптимизирането може да предложи SEO като независима услуга или като част от една по-широка маркетингова кампания.

Понеже ефективното SEO може да се нуждае от промени в HTML сорс кода на даден сайт и неговото съдържанието, то тогава SEO схеми могат да бъдат включени още в процеса на проектирането и сглобяването на даден уебсайт, на ниво дизайн. Развитие Уеб потребителите и авторите на съдържание се захващат с позициониране на сайтове за търсачки в средата на 1990-те, прохождащи опити за каталогизиране на уеб информацията.

А първата документирана употреба на техниката оптимизация за тъсачка е на Джон Аудете и неговата организация Multimedia Marketing Group, което е запомнено чрез уеб страница от сайта MMG от август 1997 година. Дипломираните студенти в Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин, измислят „backrub“, търсачка, която зползва сложен алгоритъм за популярност на уеб страниците. Тяхната бройка се изчислява чрез алгоритъм, а PageRank е понятие за количеството и силата на входящи връзки.

Инструменти и методи за добра оптимизация за търсачки

Въпреки че PageRank-а е по-труден за манипулиране, някои специалисти са открили инструменти за регистриране на URL адреси и схеми за влияние върху друга търсачка наречена Inktomi, а тези методи понякога са и приложими по същия начин и за PageRank. Много сайтове, фокусирани върху SEO оптимизация, купуват и продават такива, често в огромен мащаб. Повечето имат имат свои ферми за връзки, включващи създаването на много на брой сайтове с цел връзки за спам.

До 2004 г. търсачките са установили огромно количество от неразкрити фактори и алгоритми определящи позиционирането, с цел да се намали въздействието на външни фактори. Google казва, че са разпознали страници с повече от 200 различни сигнали за измами. През 2008 г., Брус Клей споделя, че „Класирането е мъртво“, във връзка с появяването на персонализираното търсене. Като много от специалистите са на мнение, че ще е излишна информацията за това, как да класираме даден уебсайт, тъй като индексирането, ще бъде различно за всеки човек и при всяко търсене. Google измисли от 2009 г. и търсенето в реално време в опит да направят резултатите от търсенето по-нови и интересни.

Това съвпадна и с нарастването на популярността на социалните медии, блоговете и др. Затова и водещите търсачки направиха промени на техните алгоритми, за да позволят на най-популярното съдържание да се класира скоростно в резултатите от търсенето. Ранните търсачки като Altavista и Infoseek, коригираха алгоритмите си, за да предотвратят тази манипулация.

През 2005 г. Wall Street Journal съобщи за компания, за което се твърди, че използва високо-рискови техники, но не успя да разкрие тези рискове на своите клиенти. Друга медия писа, че същата компания съди блогър и SEO доставчика Арон Уол за забраната за писане.

Действия свързани с оптимизацията

Известни търсещи машини, като Google, Bing и Yahoo!, използват роботи, за анализиране на информацията и свои алгоритми, за определяне на позиционирането.

Увеличаване на известността

Създаването на нужните ключови думи в мета данните, както и на таговете за заглавие, увеличана приложимостта на даден сайт. Оптимизация на търсенето на изображения е процес по организиране на съдържанието на определена странца, с цел увеличаване значението на желана фраза в търсачките на изображения. Както и при други типове оптимизация, целта е да се постигне най-качествено класиране при търсене, а оттам и увеличаване обема на трафик от търсачките.

Бялата шапка в сравнение с Черното SEO

SEO техниките могат да бъдат класифицирани в две основни категории: техники, които търсачките насърчават като част от добрия дизайн и схема и тези, които не одобряват. Търсачките непрекъснато търсят начини да намалят ефекта на последните. Международните пазари В повечето случаи, основните елементи за оптимизацията на търсачки, по същество е една и съща, независимо от езика.