Много често се срещат различни реклами за SEO. Банери, изскачащи прозорци, реклами в социалните мрежи, дори по телевизията се говори за оптимизацията за търсещи машини. Но какво всъщност е тя? Какво е това SEO и с какво може да ни помогне? Следващата статия е посветена за уточняването на най-основните неща по темата.
seo-internetПърво SEO е абривиатурата на Search Engine Optimization. В пряк превод това означава оптимизация за търсещи машини. Нека започнем от самото начало на нещата, където всичко стартира.
Хората търсят всичко, което ги интересува в Интернет. Там те търсят информация посредством търсачки. Търсачки са Google, Bing, Яндекс и други. Нека разгледаме Google, тъй като той е единствената търсеща машина, която се използва в България. Google обхожда мрежата посредством ботове, които събират информация за всичко, което намерят – публикации, сайтове, страници и т.н. Когато дадена информация бъде отчетена като налична тя влиза в базата данни на Google и периодично се обхожда на ново от уеб роботите, за да се знае дали тази информация се обновява, дали е премахната и т.н.
И така ако Вие имате уеб сайт, когато Google го намери той ще може да го класифицира по определени критерии. За да се вижда в първите места от резултатите, които излизат при търсене Вашият уеб сайт има нужда от SEO оптимизация. Въпросната оптимизация покрива два основни аспекта – вътрешната оптимизация и архитектурата на сайта, като цяло и втория външната оптимизация, която е същината към извеждането на един сайт в предните позиции на Google.
Целта на това един уеб сайт да бъде на първо място е той да се вижда веднага от хората, които търсят дадено “нещо” в Интернет. Освен това сайтовете, които заемат водещите позиции се радват на много по-голям авторитет отколкото другите. Когато поръчате услуги за SEO оптимизация Вие инвестирате в развитието на Вашия бизнес, защото именно в Интернет хората масово започват да прекарват голяма част от времето си и именно там се търси информация по даден въпрос (без значение дали търсим информация за времето, новините, спорта, продукти или услуги)