Може да страдате от язва на стомаха, без дори да подозирате за това, защото заболяването не винаги предизвиква симптоми. Ако усещате нещо, то обикновено е локализирана болка в горната част на стомашно чревния тракт. Много хора считат, че това е в резултат от гладуване. Болката може да се появи поради прием на антиациди или някои храни. В здравните портали, за язвена болест има публикувани материали, които ще ви дадат ценна информация за симптомите и начините на лечение на този здравословен проблем.

 

Съществуват два вида стомашна язва: язва на дванадесетопръстника и пептична язва. Заболяването засяга милиони хора всяка година. За облекчаване на симптомите, естествено най-добре е да се променят хранителните навици. Пържени, пикантни, мазни и кисели храни трябва трябва да се изключат от менюто изцяло, за да се избегне дразненето на стомашната лигавица. Лекарства като аспирин, ибупрофен, а също и кафе, чай, алкохол и цигари трябва да се ограничат колкото е възможно, тъй като те също са предпоставка за развитие на язвена болест.

simptomi-jazvena-bolestДруг метод за облекчаване на симптомите на язвена болест е да включите във вашата диета храна, богата на разтворими фибри. Много хора считат, че зелето помага при лечението на заболяването, тъй като то съдържа глутамин и фибри. Практикуване на йога и техники за медитация са много ефикасни за преодоляване на дискомфорта от симптомите на стомашна язва.

Без значение какви методи за лечение използвате, за облекчаване на симптомите при язвена болест е необходимо постоянство и търпение. Резултатите ще са налице най-малко шест седмици след началото на терапията. Въпреки прилагане на някакъв вид терапевтични действия, ако симптомите продължават да се проявяват, независимо от техния интензитет, трябва да потърсите съветите на лекар. Той ще направи необходимите изследвания и ще изясни причините за поява на стомашната язва. В някои от случаите се налага използването на антибиотици, които ще ликвидират развитието на Хелкобактер пилори.