Aвтоматизация на сгради е представена официално през 80-те години на миналия век в САЩ от Националната жилищна асоциация.

Днес управлението на климатизацията, отоплението, осветлението, вентилационната и системата за сигурност е по-достъпно от всякога. Производителите на устройства за автоматизация, са внедрили новите технологии в системите за инсталация и управление. Контролът чрез мобилен телефон или компютър вече е реалност.

sistemi-za-avtomatizacijaУтвърдените стандарти предлагат избор в реализацията:

– Управление по електричеката инсталация.

Не е необходимо поставяне на нови кабели и се избягват свързаните с това ремонти.

– Комбинирано действие на безжични модули и свързани с тях контролери, добавени към електрическата инсталация.

– Допълнително слаботоково окабеляване за управление, подходящо най-вече при проектиране в етап на първоначално поставяне на електрическа инсталация.

Системите за автоматизация са обособени на модулен принцип. Може да се приложи автоматизиране само на част от електрическите уреди и осветителни тела, по избор. Впоследствие може лесно и бързо да се добавят модули към изградената структура. Осигурява се постоянна връзка и контрол, локално, чрез едно единствено дистанционно и сензорни панели, или от разстояние, от всяка точка на планетата, която има Интернет достъп или мобилна връзка.

Автоматизация означава по-добро обслужване, повече сигурност и уют. Системите поддържат връзка с всички уреди в дома само с едно натискане на бутон, с мишка на компютър, или чрез SMS съобщение. Всеки има възможност да режисира сценарии, по свой вкус, за да постигне желания комфорт. Общувате с дома си без значение къде се намирате, за да знаете във всеки момент какво се случва. Ако пътувате често или за дълго, управлението от разстояние е прекрасна възможност.

Автоматизирните системи имат неоспорими предимства:

* Икономичност – Стриктният контрол снижава консумацията на електроенергия;

* По-дълъг живот на уредите – Разумното и пестеливо експлоатиране дава възможност за по-продължителна употреба;

* Безопасност – По което и да е време, от всяко място, може да се провери дали някой уред не е останал включен и да се реагира своевременно;

* Удобство и практичност – За всяка конкретна ситуация можете да подготвите дома си с един бутон, SMS съобщение или по Интернет, на място или от дистанция, за да си осигурите желания ефект чрез изпълнение на сценарий;

* Сигурност – Може да симулирате присъствие в дома си с автоматично включване и изключване на осветление. При опасна ситуация – пожар, засичане на движение, изтичане на газ, наводнение, счупване на стъкло, отваряне на врата или прозорец, или задействане на аларма, получавате известие по телефона. Можете да реагирате на промени във времето или други извънредни събития, колкото и далеч да се намирате в момента. С инсталирани в дома си камери получавате възможност за видеоконтрол от всяка точка на планетата, при условие че разполагате с Интернет достъп, разбира се;

* Здравни аспекти – Контрол на микроклимата и да го съобразяването му с нуждите на близки, колеги, подчинени.