Вероятно щом сте попаднали на тази статия, дълго време сте претърсвали нета за информация относно „Що е то чип тунинг” и има ли почва у нас. Сигурно дори вече сте се спрели на определени оферти за чип тунинг подходящи за вашата марка автомобил.
Често хората си обясняват чип тунинга като замяна на заводският чип с нов такъв, като това твърдение донякъде е вярно, но има още куп фактори, които трябва да научите.
chip-tuningВ зависимост от вашата кола чип тунинга може да се направи по три възможни начина, които представяме на вашето внимание а именно:
1.OBD чип тунинг – този способ включва взаимодействие чрез техническо оборудване през буксата за диагностика на автомобила OBD, паметта на блока за управление на мотора (ECU) се теглят заводските програми за управление. Създава се архив с изтеглените заводски програми и се записват подобрените версии. При този способ за чип тунинг не се налага да демонтирате или разглобявате ECU като всичко се прави чрез така наречената диагностична букса.
2. Чип подмяна – тук вече е необходимо да бъде свален чипа, а именно онази памет на блока управляващ вашия двигател (ECU), в която са съхранени заводските програми. В новият чип се записват подобрените програми и след това се монтира на блока за управление. Преди това задължително се демонтира вашето ECU за вашата успешна манипулация по подмяна на чипа. Ако решите да изберете този способ вие можете да възстановите заводските настройки на първично използвания софтуер. Това е един от често използваните методи за чип тунинг.
3. Програмиране /BDM/ – съществуват определени марки автомобили, при които заради управляващия блок (ECU) горните способи са чип тунинг няма как да бъдат приложени на практика. В този момент начина е да се разглоби въпросното (ECU) и със съдействието на специално оборудване чрез т.нар. BDM портове разположени на интегралната схема да се изтеглят заводските програми за управление. След като програмите биват свалени в паметта се записват подобрените им версии.