Ако често влизате в книжарници, предполагам сте забелязали, че освен многото нови книги, които в момента се предлагат на пазара, има огромно изобилие от най-различни учебници. Особено силно впечатление винаги ми прави изобилието от исторически учебници – вече почти няма държава, на която да не е писана историята. А специално за учебници по българска история мога със сигурност да кажа, че има изобилие – като се почне още от Средновековието и се стигне до съвсем наши дни.
uchebniciНо и във всички други области има много написани учебници, които несъмнено биха представлявали интерес за всеки. Или поне за всеки, който е поне малко любознателен и обича да чете през времето, когато може.
Ако обаче направим реална преценка днес, то тогава неизбижно се сблъскваме с факта, че голяма част от хората не само, че не купуват никакви книги и учебници, но и дори изхвърлят или продават старите. И това ако не е немарливо отношение, здраве му кажи! Вместо да се възползват от възможностите да научат много нови и интересни факти и подробности, защото няма начин всички факти от даден учебник да се запомнят от един прочит, хората почти нехайно ги захвърлят като неупотребявани вещи.
Вярно е, че има и такива учебници, които струват прекалено скъпо и невинаги отговарят напълно на очакванията, за които претендират. Интересът към кой да е учебник от страна на читателската аудитория зависи само и единствено от авторския колектив, който пише учебниците. Понякога дори, в прекаленото си желание да постигнат силен ефект, авторите използват толкова висок научен стил (в което по принцип няма нищо лошо), че за самите читатели става много трудно да вникнат в смисъла на написаното.
Но това в никакъв случай не оправдава онези, които много рядко харчат парите си за нови книги и учебници. Преди всичко богатата обща култура е предимство и често пъти според нея хората те преценяват като личност. Но си мисля, че човек не трябва да чете учебници, само за да направи добро впечатление на някого. Той трябва да чете преди всичко за свое собствено удоволствие.
А ако искате да направите подарък на свой близък или приятел, купуването на книга или учебник със сигурност е правилен и много добър избор. Защото дори и тези, които рядко купуват книги от книжарницата, няма да откажат такъв подарък. Използвайте свободното си време максимално добре, а четенето несъмнено е едно от най – добрите решения, на които можете да се спрете.