pazardjik-centaraПазарджик е място с доста забележителности, които препоръчвам да посетите:

1. Катедралната църква „Свето Успение Богородично” – един от 100-те туристически обекта на БТС, от който може да си вземете печат. Църквата наскоро е ремонтирана и е прочута със своя дървен иконостас, направен от орехово дърво.

2. Регионален исторически музей – също с печат от БТС

3. Художествена галерия „Станислав Доспевски”

4. Къща – музей „Станислав Доспевски”

5. Къща – музей „Константин Величков”

6. Етнографска експозиция на регионалния исторически музей

7. Старата поща

8. Часовниковата кула, построена през 1741 год.

9. Парк – остров „Свобода” с неговия зоокът – заслужава си да го посетите поне два пъти – веднъж през деня, когато животните от зоокъта са будни, а суматохата наоколо създава весело настроение и веднъж – по тъмно, за да видите забележителните светлинни ефекти. В парка се намира и най-дългата пейка в света, поне според кандидатурата на пазарджиклии за книгата на Гинес.

10. Драматично – куклен театър „Константин Величков”

На 30-ина километра от Пазарджик се намира и пещера „Снежанка”, която също е един от стоте туристически обекта, а препоръчвам да отскочите и до близкият град Батак.

Можете да сте сигурни, че отивайки в Пазарджик ще бъдете нагостени много добре – почти навсякъде готвачите са майстори (пробвайте и малката сладкарничка в близост до църквата „Св. Успение Богородично“), а след като сте хапнали добре може да продължите забавлението в поне три пиано-бара, където няма да бъдете задушени от тълпи танцуващи клиенти. Ако имате път през града по празниците, непременно минете и през пешеходния център – светлините и украсата са много красиви.

В случай, че не сте със собствен транспорт, може да разчитате на тролейбусите, а също и на бързите местни таксита. Макар и относително малък, градът предлага немалко хотели, където може да отседнете, при доста добри условия, затова – стягайте куфара и весело!