Банско е интересен и старинен град, който е основан през девети век, сгушен в основата на Пирин планина, на 160 км южно от град София. Той се намира на едно от най-чудните природни местности в България, поради факта, че е заобиколен от три планини – Пирин, Рила и Родопи, и е подслонил 12 000 души.
pisti-banskoТози град е постоянно привлекателен и през четирите годишни времена, благодарение на факта, че създава една наистина много оригинална комбинация от непринудена природна очарователност, взаимодействаща по удивителен начин с уникалната атмосфера на един старинен наш град. Неговите пазещи духа на древни времена калдъръмени улици и възвишенията на планината, които обикалят града, му придават несравнимо чувство на спокойствие.
Не са малко местата за приятно изкарване и хотели в Банско. Национален парк Пирин, включва в себе си 10 000 декара площ, в които влиза всичко като се започне от Северен Пирин, минава се през прохода Предела, и се свърши южно на областта на Попови ливади. Ако искате да предприемете пътуване или поход в тази местност, то ще намерите едни от-най грандиозните планински върхове и над 180 езера, които се обитават от над половината флора и фауна на България.
lift-banskoСтръмните склонове на хребетите и необозримата площ са с великолепно разположение, което дава възможност за практикуване както на планински туризъм, така и на интересни планински спортове, като например зимните ски. От своя страна пък България неизменно е съществувала на кръстопътя между различни цивилизации, нации и религии. Банско несъмнено излъчва това великолепно историческо наследство и привлича множество туристи със своите 120 културни монумента, къщи-музеи, както и специализираното училище по иконопис. В тази област освен това са позиционирани редица манастири и археологически забележителности. Съхранени са развалини на древни крепости в Старото градище, наречено още Ситанкале, което представлява местност, простираща се на приблизително 4 километра югозападно от Банско, а също така и в местността Юлен, разположена по течението на река Демяница. Недалеч до Старото градище са разкрити тракийски гробници. В античната местност Доброкьовица, разположена на запад от Банско, археологическите работници са намерили място за погребения, датиращо от втори век преди Христа. На югоизток от Банско, са разкопките от характерните за късното средновековие еднокорабни църкви – „Свети Георги“ и „Св. Илия“.

Освен всичко това, Банско предлага и съвременни начини на забавление – има страхотно голямо предлагане на хотели, заведения, кафетерии, барове и механи, в които предлаганите храни и напитки са основно българска кухня. Банско нощем също не е за омаловажаване, по текущи справки има 45 нощни заведения и 3 нощни клуба. Съчетавайки своите природни, исторически и културни ресурси, Банско е едно идеално място за разглеждане, отдих и забавление. В случай, че имате желание да намерите нещо достъпно направете търсене в Интернет оферти за почивка в Банско.