Входна, интериорна, масивна или изкуствена, вратата е неразделна част от дома ни. Според дизайна и материалите на изработка придава определен стил на дома ни. Вратите в къщата хармонират с останалите материали, използвани в домашния интериор и допринасят за постигане на желания уют. Вратата, най-вече входната, трябва да бъде достатъчно сигурна.

Врати Борман в София – интериорни и входни.

Входните врати и материалите за изработката им – от Борман.

Според дизайна и стила вратите се разделят на ретро, класически и модерни, като всички имат много разновидности.

А знаете ли коя е подходящата врата за жилището Ви? Фенг Шуй съвети за стилна и сигурна входна врата…

Много хора предпочитат масивните врати от дърво, въпреки че са по-скъпи, защото допринасят изключително за създаване на домашен уют. В класическия стил на мода са вратите от фурнировани плочи или от дървесина. Вратите, изработени от дърво, притежават специфично очарование, но дървения материал и ръчната изработка на резбата имат и много висока цена спрямо останалите видове.

interior-door
Бяла врата Крафт Мастер

Крайната цена се определя и от повърхностната обработка – с восък, патиниране, лакиране.

Вратите в класическия дизайнерски стил биват основно масивни или полумасивни.

Полумасивните врати с фризове носят наименованието таблени врати като за изработката им се използва висококачествена дървесина. Обикновено най-скъпата дървесина е от дъб или някое екзотично дърво като сипо, махагон, тик и др. , а най-евтините са от чам, другите иглолистни видове като бял бор и мура са по-скъпи.

Въпреки чара на дървесината, все повече хора се ориентират към модернистичните и нови изкуствени материали. Причините обикновено са по-ниска цена и лесна поддръжка.

Стилът на съвременната архитектура се определя по-скоро като минималистичен и дискретен, което е определящо и за стила на вратите. Обикновено в новия стил стените, касите и вратите са боядисани в един тон.

Изработката на вратите като материали има голямо разнообразие – масивна дървесина плюс други материали като стъкло, фурнирован MDF, алуминий, ламинат.

interiorni vrati
Салон за врати

Конструкциите на касата и крилото най-често са произведени от MDF и HDF (това са плочи от дървесни влакна с висока плътност), които са много устойчиви и здрави. Предимствата на този тип материал са здравината и устойчивостта, не се пука и е траен, не изменя цветовете си с времето.

Разликата спрямо материалите от ПДЧ (плочи от дървесни частици) е свързана с техните качества като устойчивост и здравина. Плоскостите от ПДЧ не са толкова издръжливи във времето поради по-малката им плътност. ПДЧ плоскостите могат да се използват за пълнеж, но за облицовъчни материали се използват MDF(4мм) и HDF с покритие от естествен фурнир, ламинат или полиуретанови лакове, алуминий, стъкло или метал.

Вратите с покритие от ламинат са по-евтини и покритието им имитира добре дървесните цветове, затова често се предпочитат в последните години. При избора на входни врати се предпочитат металните поради тяхната сигурност като също с полиуретанови лакове могат да приличат на дървесни цветове.

Също така висококачествените пигментни полиуретанови лакове и бои предотвратяват раздуване и надраскване на вратите и спомагат за тяхната издръжливост във времето.

Източник на публикацията: фирма Борман България