Остеопорозата известна още с наименованието „порести кости” и е заболяване, при което костите променят своята структура, в резултат на което стават много крехки и податливи на фрактури. Тези фрактури се появяват обикновено в бедрото, гръбначния стълб и китката. osteoporozaСчупването на кост в резултат на остеопороза, може да има огромен ефект върху живота на човека, което води до увреждане и болка, а също така и загуба на независимост. Фрактурите затрудняват ежедневните дейности на пациентите, което понякога води и до депресивни състояния.
В миналото остеопорозата се е считала за болест на жените. Сега вече е известно, че мъжете също трябва да се грижат за костната си система. В действителност един на всеки четирима мъже над 50-годишна възраст страда от фрактури, причинени от остеопороза.
Диагностика на остеопорозата
Най-добрия метод за диагностика на остеопороза е използването на тест за костна минерална плътност, наречен тест DEXA. Резултатите от теста ще даде Т-скор. Т-скор сравнява костната плътност на пациента, с тази на средностатистическия здрав млад човек от същия пол.
Кое е най-доброто лечение при остеопороза?
Никога не е твърде късно или твърде рано за лечение или предотвратяване на остеопороза. Изграждане на силни кости, докато организма е още млад, е най-добрата защита срещу заболяването, което може да се появи в една по-напреднала възраст. За подобряване на здравословното състояние на костите, обърнете внимание на следните съвети:
– Калций – най-добрия начин за лечение и профилактика на остеопороза е получаването на достатъчни количества калций, магнезий, микроелементи, витамин Д и витамин К2.
– Витамин Д – той помага на организма да абсорбира калция. Този витамин може да се набави чрез слънчева светлина и храна.
– Магнезий – магнезий и калций си взаимодействат, за да поддържат калция в костите. Консумирайте повече бобови растения и зеленчуци.
– Витамин К2 – много проучвания са доказали полезните свойства на витамин К2, за здрави кости. Тъй като той не се произвежда по естествен начин от организма, трябва да се набави с помощта на храната.
– Физически упражнения – натоварващите физически упражнения, помагат на костите, като забавят загубата на костна маса, подобряват мускулната сила. Силната мускулатура помага за предотвратяване на падания. Бягане, йога, туризъм и др. ще помогнат в лечението и профилактиката на остеопороза.