Стара Загора е известна като един от най-античните градове в Европа. Славното й минало е доказателство за несломимия дух на българския народ, а множеството победи през годините са повод за гордост и дълбок патриотизъм.

forum-avgusta-trajanaСтара Загора е имала 8 имена – Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Заара, Железник и Стара Загора. По времето на Римската империя, великият император Траян дава на града името Улпия Августа Траяна. Според проучвания на археолози, тя е била първият град, построен на територията на днешна Стара Загора. Августа Траяна е била средище на културния, политически и социален живот. Ползвала се е със специална автономия- имала е право да сече собствени монети. Древният град е основан около 106 -107 г и е бил един от най-красивите и големи градове на територията на римската провинция Тракия.

През годините са открити и реставрирани много обекти от този период, които свидетелстват за бита и културата на Августа Траяна. Една от най-красивите забележителности на Стара Загора е именно от този период-античният форум „Августа Траяна”. Ако имате възможност, непременно посетете това магично място. Участъкът на комплекса е открит през 1968 г. и заема площ от около 7 дка. Намира се в близост до Съдебната палата на Стара Загора.

forum-avgusta-trajana-noshtemАнтичният форум включва постамент на конна статуя, две крепостни стени, арковидна колонада, западната порта, част от главната улица на древния град, амфитеатрален площад с постамент на императорска конна статуя, част от фасадата на градските терми.

Историята разказва, че Августа Траяна е имала най-голям прогрес при Марк Аврелий.

Различни надписи, каменни релефи и изображения върху монети и проучвания от специалисти свидетелстват за широко развитото благоустройство на древния гард. Особено развитие бележи музикалният живот в Августа Траяна. Тук е открита статуята на легендарния тракийски музикант Орфей.

Често минавам покрай античния форум и всяка разходка в него ме връща в забележителното ни минало. Останките от Августа Траяна са малко, но са достатъчно внушителни.. Участъкът е пропит с много история и е белязан като първоначало на днешна Стара Загора. Гордея се, че съм старозагорка!