Загубата на коса /алопеция/ е често срещан проблем при всички хора. Нормалния цикъл на растеж на косъма продължава от 2 до 6 години. Съществуват различни причини, които предизвикват този проблем. Информация за загуба на коса, ще ви бъде полезна за справяне със заболяването.

zaguba-na-kosa-kosopadКосата расте с около половин сантиметър на месец, но тъй като с напредване на възрастта растежа на косъма се забавя, това води до загуба на коса при 50% от мъжете на възраст 50 години. Косопада може да доведе до плешивост, когато падането на косата превишава израстването на нова. Ето някои от най-честите причини за поява на алопеция:

–         Стрес;

–         Употреба на някои лекарства;

–         Наличие на други заболявания;

–         Използване на стилизиращи продукти за коса;

–         Наследственост;

–         Лош приток на кръв;

–         Прекалена употреба на шампоани и сешоар;

–         Хормонален дисбаланс;

–         Нарушения в нормалния цикъл на смяна на косата;

Лечение на алопеция

Съществуват процедури, използвани за предотвратяване на косопада, като правилно хранене и сън, здравословен начин на живот и правилна грижа за косата.

Най-добрия естествен начин да се спре загубата на коса ще бъде промяната в хранителния режим. Друг вариант за справяне с проблема е трансплантация. Коригиране на хормоналния дисбаланс може да предотврати по-нататъшната загуба на коса. Косопада в период на менопауза или след раждане, често е временно явление и след около 6 месеца нормалния вид на косата се възстановява.

Масажът е едно много добро естествено средство за лечение на алопеция. Може да се използва дори електрически масаж на скалпа. Обикновено процедурата включва масла на билкова основа, които са една чудесна ароматерапия за стимулиране на кожата на главата.