Употребата на цигари, води до силно пристрастяване, и независимо дали го знаете или не, те управляват живота на пушачите по много начини. Някои хора си мислят за тях почти непрекъснато, като излагат живота си на риск. Въпреки това, всяка жена, която пуши може да забременее. Ако продължава да пуши по време на гестационен период, тя рискува да навреди сериозно на здравето на плода в утробата си. Бъдещата майка трябва да осъзнае, че преди зачеването тя вреди само на себе си, но след този момент тя е отговорна за живота на своето бебе.
gestacionen-periodТютюнопушене по време на гестационен период, е причина за раждане на дете с поднормено тегло. При бебета с килограми под нормата са вероятността от развитие на заболявания и дори смърт е много голяма. Децата на майки пушачки, имат по-малко мускулна маса и повече мазнини, отколкото останалите, а също така е по-вероятно да развият дихателни проблеми в по-късен етап от живота си.
Освен това майки, които отглеждат бебетата си в среда където се пуши, са отговорни за развитието на до триста хиляди случаи на пневмония и бронхит сред децата. Бебета изложени на тютюнев дим след раждането носят много по-голям риск от внезапна смърт. Димът от цигара повишава вероятността за поява на рак на белия дроб, както и в други органи на тялото. Освен рисковете за здравето, тютюнопушенето може да доведе и до други всевъзможни проблеми, като пожари, изгаряния по кожата и др. Например докато майката пуши, може случайно да заспи с цигара в ръката и да предизвика пожар. Колкото и невероятно да звучи това, има регистрирани много случаи на запалване на жилища точно поради тази причина. Друг пример е когато случайно майката може да изтърве цигарата си и да предизвика изгаряне върху кожата на бебето. Освен това пушенето е лош пример за детето, което в по-късна възраст имитира всичко каквото вижда от своите родители. Ето защо ако е възможно да откажете цигарите още в мига, в който разберете, че сте бременна е най-добрия начин да предпазите бебето си от последствията от този вреден навик.